Samværspolitik

Samværspolitik i Sangkraft Hjørring

Sangkraft Hjørring har vedtaget nedenstående samværspolitik med den hensigt, at alle aktive i vores sammenhæng eksempelvis deltagere i vores Trivselskor, Sundhedssang, Demensvenligt Sangfællesskab, årlig Sangfestival, diverse workshops og kurser, medarbejdere og frivillige omkring Sangkraft Hjørring, indgår i sunde og positive menneskelige relationer.

At indgå i aktiviteter arrangeret af Sangkraft Hjørring skal gerne være udviklende, sjovt og skabe et stærkt fællesskab samt berige de børn, unge og voksne, som vi ønsker at nå med vores forskellige sangkulturelle tilbud.

Udgangspunktet for denne samværspolitik er at skabe trivsel og trygge rammer i et rart samværsmiljø for alle i vores sangkraftcenter.

Det omfatter både relationer mellem barn<>barn, barn<>voksen og voksen<>voksen.

Formålet med samværspolitikken er at understøtte en samværskultur, der hviler på et stærkt fællesskab med dannelse, uddannelse og på at udvikle og berige både børn, unge og voksne i et sangmiljø, hvor alle trives og støtter hinanden. En væsentlig del af denne samværspolitik er derfor også at beskrive, hvordan man i Sangkraft Hjørring helt praktisk sikrer gode procedurer og regler, som beskytter den enkelte mod chikane og krænkelser. Ingen der er involveret i Sangkraft Hjørrings sangkulturelle tilbud skal opleve chikane eller krænkelser på grund af race, farve, køn, fysiske karakteristika, seksuel orientering, fysiske, psykiske eller mentale handicaps.

Samværspolitikken omfatter alle med tilknytning til Sangkraft Hjørring og dækker alle situationer i forbindelse med

  •       Vores sangaktiviteter, workshops og kurser
  •       Sociale kontakter – både fysiske og virtuelle
  •       Møder og ved kontakter udadtil

Sangkraft Hjørring definerer chikane og krænkelse således:

Chikane er enhver uvelkommen udtalelse, opførsel eller gestus rettet mod personer eller grupper af personer, som kan virke fornærmende, nedværdigende, ydmygende, ondskabsfuld eller uforskammet, og som er af en sådan karakter, at det bevidst generer andres mulighed for at deltage og udfolde sig.

En krænkelse består i at skade eller begå overgreb mod en persons ære eller selvfølelse. Krænkelse kan også bestå i at begå verbalt krænkende eller fysisk overgreb.

  1. Sangmusikalske overvejelser

Alle sangstemmer er lige vigtige
Alle har et sangmusikalsk talent som skal plejes og udvikles
Vi kan kun synge og lave musik sammen, hvis vi har det godt sammen

  1. Trivsel og omgangsform

I Sangkraft Hjørring ønsker vi fællesskab og ansvar på tværs af alder: voksne/børn, nye og rutinerede sangere.

Alle skal trygt kunne henvende sig til hinanden

Alle skal tale pænt til og om hinanden, det gælder både børn og voksne.

Vi ønsker en inkluderende, trivselsfremmende sangkultur, hvor vi har fokus på empati, fællesskab og fælles sangglæde. Det er vigtigt at være venlige, respektfulde og professionelle både internt og eksternt.

I alle relationer i Sangkraft Hjørring er der åbenhed overfor at give hinanden respektfuld, konkret og konstruktiv feedback.

For at sikre trivslen og en tillidsvækkende ordentlig omgangsform, så er følgende ikke foreneligt med Sangkraft Hjørrings værdier, og derfor præciseres vi at:

  • ingen bruger nedsættende øgenavne om andre eller anvender hårdt eller nedsættende sprog
  • mobning, udelukkelse af fællesskabet, fysiske og psykiske overgreb, herunder verbale krænkelser tolereres ikke
  • ingen må slå, sparke og eller overfalde andre, heller ikke selvom det sker i kådhed og leg
  1. Undgå misforståelser

Der skal være plads til både anerkendelse, et klap på skulderen, eller en trøstende omfavnelse til dem, som evt. føler nederlag eller føler sig utryg. Frygten for beskyldning om seksuelle overgreb må aldrig føre til, at en voksen ikke tør gribe ind og hjælpe et barn eller en ung. Heller ikke hvis det gælder relationen til en sårbar voksen.

Alle skal være opmærksomme på ikke at bringe sig en situation, hvor der kan opstå misforståelser om hensigten med deres optræden.

Hvis nogen oplever at være kommet i en situation, der kan misforstås af andre, skal vedkommende hurtigst muligt kontakte et medlem fra bestyrelsen i Sangkraft Hjørring og redegøre for hændelsen.

  1. Hvis der opstår mistanke om krænkelser

Bestyrelsen i Sangkraft Hjørring kontaktes ved mistanke om krænkelse. Bestyrelsen afgør, hvilke handlinger, der skal foretages.

Bestyrelsen har ansvaret for, at der etableres kontakt til de involverede personer. Hvis krænkelsen drejer sig om en person under 18 år kontaktes barnets forældre.

Bestyrelsen sørger også for kontakt til relevante myndigheder, dvs. socialforvaltning og politi og bestyrelsen håndterer eventuelle henvendelser fra pressen.

Bestyrelsen har mulighed for at trække på den ekspertise, som Børne-Unge udvalget i Hjørring kommune tilbyder.

Hvis Sangkraft Hjørring konstaterer, at der sker en krænkelse, vil vi straks informere barnets/den unges forældre og samtidig orientere om mulighed for hjælp fra det offentlige. Er den krænkede over 18 år, understøtter Sangkraft Hjørring den pågældende i at søge fornøden rådgivning.

Samarbejdet med den person, der har begået overgrebet afbrydes, og sagen anmeldes til politiet, hvis der er tale om et seksuelt overgreb.

Bestyrelsen i Sangkraft Hjørring har ansvar for at forebygge, at der ikke opstår sladder og rygtedannelse og informerer inden for rammerne af tavshedspligt.

Generelle regler

Disse generelle regler er udarbejdet, så vores samværspolitik også har nogle konkrete regler, som er tydelige for alle i Sangkraft Hjørring.

I Sangkraft Hjørring ønsker vi fællesskab og ansvar på tværs af alder mellem voksne, børn og unge og mellem nye og rutinerede sangere.

  • Vi ønsker at have en inkluderende kultur. Det er vigtigt, at alle er høflige, respektfulde og professionelle i deres væremåde både eksternt og internt.
  • Det tilstræbes, at ingen voksne har eneansvaret for en gruppe af børn.

Kommunikation

  • Alle taler pænt til hinanden. Det  betyder, at vi ikke accepterer sjofle eller på anden måde krænkende eller nedsættende bemærkninger. Det gælder både i tale og skrift – herunder også i forbindelse med SMS og chatbeskeder.
  • I Sangkraft Hjørring taler vi ordentligt til hinanden, som vi også gerne selv vil tales til.
  • Det tilstræbes, at alle siger goddag og farvel til hinanden.
  • De voksne i Sangkraft Hjørring griber ind, hvis man i en korgruppe med børn eller unge oplever konflikter og utryghed. De voksne er også opsøgende ift. at foreskrive begivenhedernes gang og tage højde for, hvornår der kan opstå utryghed og konflikter. I praksis betyder det f.eks.:
  • Hvis man som voksen oplever situationer, som ikke er forenelige med lovgivning eller skaber undren har man pligt til at henvende sig til bestyrelsen i Sangkraft Hjørring med sin bekymring og undren.

 Opsyn/tilsyn

  • De voksne sætter klare rammer for børn under pauser og tager ansvar for, at de overholdes.

Billeder og video

  • Sangkraft Hjørring gør opmærksom på, at vi i vores sammenhænge tager fotos og små videoer, som bruges på SoMe og vores hjemmeside. Man kan naturligvis til enhver tid bede om ikke at optræde på billeder og videomateriale.
  • Der tages ikke billeder, hvor de deltagende er afklædte, f.eks. i undertøj og i omklædningssituationer.

Sociale medier

  • Alle SoMe grupper, som relaterer sig til Sangkraft Hjørrings arbejde, har en voksen som administrator.

 Alkohol

  • Ved korarrangementer og workshops følges gældende lovgivning. Det vil sige ingen alkoholudskænkning til børn og unge under 18 år.

Euforiserende stoffer

  • Indtagelse af euforiserende stoffer i Sangkraft Hjørring regi acceptes ikke.
  • Opdages salg/køb af euforiserende stoffer meldes dette til til politiet.

Børneattester

  • Man kan ikke fungere som voksen i Sangkraft Hjørring, uden at give foreningen ret til at indhente børneattest fra kriminalregistret, som indeholder oplysninger om overtrædelser af straffelovens regler om seksuelle krænkelser af børn under 15 år.
  • Bestyrelsen i Sangkraft Hjørring udpeger en person, der indhenter og behandler børneattesterne.
  • Oplysningerne behandles fortroligt.
  • Har en voksen en plettet børneattest, kan vedkommende ikke virke i Sangkraft Hjørrings regi.

Alle voksne skal overholde Straffelovens §223 (skolelærerparagraffen). Det betyder, at man ikke kan være kærester med en et barn under 18 år.

Februar 2025.